Timovi / IAM Cycling

IAM IAM Cycling

Zemlja tima: Švicarska Sportski direktor: MARIE Liones Kategorija: UCI World Teams

Nakon dvije sezone provedene u kategoriji Pro Continental, prva godina tima IAM Cycling na UCI WorldTour utrkama nije nažalost rezultirala pobjedom. No, bilo je to vrijedno iskustvo koje bi se trebalo vratiti kroz dobre nastupe na najboljim svjetskim biciklističkim utrkama u ovoj i narednih godina.

IAM Cycling najveći će naglasak ove godine staviti na grupne sprinteve, što je i logično s obzirom na sprintera Mattea Pelucchija, koji je od svog dolaska 2013. godine nanizao već sedam pobjeda, od kojih su najveće prošlogodišnje pobjede na dvije etape na Tour de Pologne. Nažalost, težak pad u prvoj etapi Vuelta a España zaustavio je napredak ovog 27-godišnjeg Talijana u njegovim nastojanjima da se -nametne kao ozbiljna konkurencija najboljim sprinterima današnjice. U tom smislu, bilo je logično da se tim odlučio ove godine dovesti godinu dana mlađeg australskog sprinetera Leigha Howarda, koji bi trebao Pelucchiju pomoći osvajati pobjede, osiguravajući mu dobru poziciju u završnici sprinteva. Još jedno jako ime u timu je i Heinrich Haussler, koji se profesionalno natječe već jedanaest godina i dosad je nanizao brojne pobjede od kojih treba izdvojiti etapne pobjede na Vuelta a España (2005.) i Tour de France (2009.), kao i drugo mjesto na najdužoj  jednodnevnoj utrci na svijetu Milan – San Remo te osvajanje nacionalnog prvenstva prošle godine u Australiji.

Švicarski tim ima dobro pokrivena i ostala područja, zahvaljujući vozačima poput Jérôme Coppela, koji je aktualni prvak Time Trial prvenstva u Francuskoj i osvajač brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Richmondu (UCI Road World Championships time trial). Jednako tako, specijalist za odlazak u bijeg i time trial vozač  Matthias Brändle može donijeti dobre rezultate, pogotovo ako ponovi dobru prošlogodišnju formu koju je pokazao pobjedama na etapama na Tour of Oman i Tour of Belgium.
Pouzdane karike u timu su svakako i veteran Martin Elmiger, čiji je najbolji rezultat karijere peto mjesto na Paris-Roubaix i deseto mjesto na Ronde van Vlaanderen, te Mathias Frank, sjajan penjač koji je prošle godine završio na osmom mjestu ukupnog poretka na Tour de France.

Elmiger će svojim iskustvom sigurno puno pomoći mladom perspektivnom vozaču, 25-godišnjem Oliveru Naesenu koji je za IAM potpisao ove zime, i za kojeg se očekuje da pokaže dobru formu na ovogodišnjim Classics utrkama. Za IAM Cycling više ne vozi više karizmatični francuz Sylvain Chavanel, ali njegovim je odlaskom ostavljeno puno više prostora novoj generaciji vozača poput Pelucchia i Naesena. Novo pojačanje, Oliver Zaugg, bivši pobjednik utrke Il Lombardia, već je pri završetku karijere, ali upravo zbog toga bi mogao biti dodatno motiviran da iznenadi na nekoj od etapa.

Michel Thétaz, direktor tima IAM Cycling ima velike planove za ovogodišnju sezonu: "Godina 2016. je godina u kojoj se moramo pokazat, jer smo sve posložili i imamo dobru infrastrukturu. Cilj je naravno više pobjeda nego u 2015. godini koju smo završili s ukupno 15 pobjeda. Dao sam zadatak našem stručnom stožeru da stave najveći naglasak na utrke Tour de Romandie, Tour de Suisse, Švicarsko nacionalno prvenstvo, i naravno,  Tour de France."

Službena web stranica