Timovi / Team Dimension Data

DDD Team Dimension Data

Zemlja tima: Južnoafrička Republika Sportski direktor: SANZ Alex Kategorija: UCI World Teams

Novo ime među ovogodišnjim timovima u kategoriji UCI World Tour je Team Dimension Data, čije je najzvučnije ime svakako velika svjetska sprinterska zvijezda Mark Cavendish. Ovaj je Britanac dosad skupio 26 etapnih pobjeda na Tour de Franceu, a posljednji u nizu njegovih velikih rezultata je svjetsko zlato koje je u ožujku ove godine osvojio u Londonu u tandemu s Bradleyjem Wigginsom. Inače, zlata i to olimpijska, su uz zelene majice na Tour de Franceu, jedna njegovih najvećih strasti i opsesija.

Team Dimension Data registriran je u Južnoafričkoj Republici i prvi je afrički tim koji je dobio licencu nastupanja u najvišem rangu natjecanja Svjetske biciklističke organizacije (UCI). Tim je osnovan još 2007. godine i otad mu je glavni sponzor bio MTN i nastupali su pod Pro Continental licencom. Pod imenom MTN-Qhubeka nastupali od 2011. godine do 2015. godine. Prošle je godine u njihovom dresu Edvald Boasson Hagen pobijedio na Tour of Britain, Youcef Reguigui trijumfirao na Tour de Langkawi, a mladi Talijan Kristian Sparagli osvojio pobjedu u grupnom sprintu na Vuelta a España. Također, MTN-Qhubeka bio je prvi afrički tim koji je nastupio na Tour de Franceu, što je obilježila i solo pobjeda Stevena Cummingsa na etapi Rodez-Mende prošle godine.

Dimension Data nemaju tipičnog Grand Tour natjecatelja, ali s tridesetogodišnjim Cavendishem favoriti su u većini sprinteva, dok s nekoliko snažnih vozača mogu otići u bijeg i na taj način loviti pobjede u etapama. Cavendish je sebi složio i snažnu potporu poznatih i iskusnih biciklista, kao što su Austrijanac Bernhard Eisel i Australac Mark Renshaw. Eisel je u Team Dimension Data prešao iz Teama Sky i za njega se očekuje da se istakne kao lider na Classics utrkama. Mark Renshaw je pak Cavedishov dugogodišnji odani lead-out man i pomogao mu je u mnogim dosadašnjim pobjedama još u vrijeme kad su vozili za HTC, pa nije bilo iznenađenje što je skupa s njim iz tima Omega Pharma–Quick-Step prešao u Dimension Data.

Dva odlična pojačanja su i Igor Anton te Omar Fraile, obojica odlični penjači. Fraile ima 25 godina i dosad je već nekoliko puta pobijedio  vozeći za španjolski Pro Continental timCaja Rural. Bio je najbolji i osvojio majicu King of the Mountains na prošlogodišnjim izdanjima utrka Vuelta a España i Vuelta al País Vasco, pa je za očekivati da će biti glavna uzdanica za Dimension Data na brdskim etapama utrka Grand Tour. Anton je osam godina stariji od Frailea i doveden je prvenstveno kao podrška Cavendishu na usponima. Etapni pobjednik na utrci Giro d’Italia Kanstantsin Siutsou, bit će svojevrsni motor cijelog tima, kao što je to za Cavendisha radio već  kad su skupa vozili za tim HTC i u Team Sky.

Novi status UCI WorldTour i dolazak Marka Cavendisha  stvorio je veliko zanimanje medija i javnosti za Team Dimension Data, ali s time se automatski i povećala razina očekivanja. Bit će ih zanimljivo pratiti na Tour of Croatia.

Službena web stranica