Timovi / Team Novo Nordisk

TNN Team Novo Nordisk

Zemlja tima: Sjedinjene Američke Države Sportski direktor: PODENZANA Massimo Kategorija: UCI Professional Continental Teams

Američka biciklistička momčad osnovana je 2005. godine u Atlanti. Nazvana je Team Type 1 s izravnom aluzijom na prvi tip šećerne bolesti, s kojim od najranije mladosti žive osnivači Phil Southerland i Joe Eldridge. Prvenstveni je cilj projekta bio inspirirati oboljele od dijabetesa te sportašima koji od njega pate omogućiti natjecanja na vrhunskom nivou.

Iduće godine Southerland i Eldridge okupili su osam biciklista s dijabetesom tipa 1 te se prijavili na spektakularnu utrku 3000 milja kroz Ameriku. Na istom su natjecanju trijumfirali zaredom 2007., 2008. i 2009. godine postavši inspiracija mnogima. Ubrzo su se biciklistima priključili maratonci i triatlonci s dijagnosticiranom bolešću, no biciklisti su uvijek bili i ostali nositelji kvalitete. Profesionalci su postali 2008. godine nakon niza uspjeha ostvarenih na amaterskim natjecanjima. S kontinentalnom licencom (UCI Professional Team) počeli su nastupati na UCI-jevim natjecanjima Američke i Azijske serije. Kako su uslijedili novi uspjesi, 2011. godine aplicirali su za profesionalnu kontinentalnu dozvolu (Professional Continental Team) koju su i dobili, te si kao ciljeve postavili nastup na Giro d'Italia i Tour de France 2012. godine. Zasad ih nisu realizirali, premda su 2011. od organizatora talijanske Grand Tour utrke tražili pozivnicu (wildcard).

Prije tri godine Team Novo Nordisk, kako se momčad zove od 2012. zahvaljujući sponzorskoj suradnji s farmaceutskom kompanijom iz Danske, postao je prva profesionalna biciklistička momčad u povijesti koja je u svojoj postavi imala svih 17 natjecatelja oboljelih od dijabetesa. Tada je postavljen novi i realniji cilj: nastupiti na Tour de France do 2021. godine.

Voditelj momčadi je Vasilij Davidenko, a kao sportski direktori zaposleni su Massimo Podenzana i Pavel Čerkasov. Među ukupno 40-ak članova osoblja također ima oboljelih od dijabetesa. Natjecatelji voze na biciklima marke Colnago. Osim Novo Nordiska, globalnog lidera u proizvodnji i prodaji lijekova odnosno pomagala za dijabetičare, klub podupiru i druge farmaceutske tvrtke sličnoga proizvodnog profila.

U provizornim startnim listama koje su poslali, tim Novo Nordisk će ove godine na Tour of Croatia predvoditi Nizozemac Martijn Verschoor. Nastupit će ponovno i Finac Joonas Henttala, najbolji momčadski pojedinac i 34. u ukupnom redoslijedu prošlogodišnje Utrke po Hrvatskoj.

Službena web stranica