Timovi / Tinkoff

TNK Tinkoff

Zemlja tima: Ruska Federacija Sportski direktor: VALACH Jan Kategorija: UCI World Teams

Ruski tim Tinkoff na UCI WorldTour utrkama izdvaja se ne samo fluorescentno žutim dresovima, već i  impresivnim rezultatima te popisom biciklista svjetske klase.  Alberto Contador osvojio je Giro d’Italia 2015. godine i nedvojbeno je najbolji Grand Tour vozač svoje generacije. Velika zvijezda tima je i Peter Sagan, koji je u rujnu 2015. osvojio svjetsko prvenstvo u Richmondu pa ove sezone na utrkama nastupa u kultnom dresu duginih boja.

Sve su glasnije neslužbene informacije da će Contador svoju uspješnu karijeru privesti kraju 2016. godine, a Sagan, koji je u siječnju navršio 26 godina, tek sad doseže svoj vrhunac. Tijekom svoje četrnaestogodišnje karijere, poznati Španjolac osvojio je čak 62 utrke i 7 Grand Toura. Kako bi se dostojanstveno pozdravio sa svijetom biciklizma, ove godine cilja na pobjedu na utrci Tour de France.

Za Sagana je 2015. godina bila iznimno teška i puna dokazivanja, ali je ipak uspio osvojiti zelenu majicu na Tour de Franceu, pobijediti na Tour of California i kraj godine završiti osvajanjem titule UCI World Championship. Mnogi su ga kritizirali, ali na kraju je prevladala njegova iznimna nadarenost i sposobnost da se izbori za pobjedu u različitim situacijama. Početkom 2016. ciljat će na Spring Classics, a nakon toga loviti peti uzastopni dres green points za najboljeg sprintera na utrke ovogodišnjoj utrci Tour de France.

Tinkoff je jedan od najvećih i najuspješnijih timova UCI WorldToura i njegov popis od 27 vozača broji i mnoge druge talentirane bicikliste. Poljak Rafal Majka bio je treći na Vuelta a España 2015. godine i ima dobre izglede da bude budući pobjednik utrke Tour de France, dok Robert Kišerlovski, Michael Rogers i Roman Kreuziger imaju iskustvo Grand Toura, potrebno kako bi bili potpora Contadoru.

Za pobjedu na utrkama UCI World Tour iskustvo je izuzetno bitno, a Tinkoff ima Danielea Bennatija kao odličnog kapetana koji dobro čita utrku i razvija strategiju. Manuele Boaro, Matteo Tosatto, Maciej Bodnar, Pavel Brutt i Jesús Hernández zajedno čine jezgru tima Tinkoff, ali i sami po sebi imaju sposobnost pobijediti na određenim etapama. Nova pojačanja u 2016. uključuju Oscara Gattu i Adama Blythea koji su u mogućnosti pomoći Saganu da se domogne još većem broju pobjeda, rusa Yurija Trofimova, Michaela Gogla te prvaka utrke European U23 Erika Baška.

Vlasnik momčadi, Oleg Tinkov, već je najavio da će sa završetkom ove sezone završiti i njegova uključenost u svijet profesionalnog biciklizma, ali da svejedno očekuje da će njegovi vozači i osoblje zasjati u ovoj oproštajnoj sezoni: "Ponosan sam na vrijeme koje sam proveo u svijetu profesionalnog biciklizma. Osvojili smo World title, Classics, Vueltu i Giro d’Italia" rekao je i nastavio: "Pozivam svoj tim da u 2016. godini budu najbolji dosad  kako bismo iz igre izašli dok pobjeđujemo. Uvjeren sam da će Alberto Contador osvojiti naslov prvaka utrke Tour de France."

U Hrvatsku na Tour of Croatia dolazi tim predvođen Rafal Majkom, koji ima namjeru osvojiti ovogodišnji Giro d'Italia i ovo će mu biti odlična pripremna utrka. Rafal Majka rođen je 12. rujna 1989. godine u Poljskoj i u profesionalnom biciklizmu je od 2009. godine. Poznat je kao odličan penjač, što je bilo vidljivo već na njegovim nastupima na Giro d'Italia 2013. godine, kad je završio sedmi u ukupnom poretku, a godinu dana kasnije šesti. Od dosad najvećih postignuća treba izdvojiti tri pobjede na brdskim etapama na Tour de France 2014. godine, kad je i osvojio majicu polka dot za najboljeg penjača. Prošle je  godine zabilježio i odličan nastup na Vuelta a España, gdje je završio treći u ukupnom poretku.

Službena web stranica